Природата и нейното въздействие

Нивото на стрес зависи и се регулира от средата, в която човек се намира. Всичко, което виждате, чувате и преживявате се отразява не само на настроението ви, но и във функционирането на нервната, ендокринна и имунна система.
    При неподходяща среда човек се чувства изнервен, гневен, тъжен, бепомощен. В забързания начин на живот, шумово замърсяване, лоша храна и въздух, стрес и несигурност- естествените последици са ускорен пулс, високо кръвно налягане, мускулно напрежение и слаба иммунна система, депресивни състояния. 
Какво се случва когато изберем благоприятна среда? 
Всички негативни проявления отпадат. 
Коя е благоприятната среда? 
Независимо от възрастта и културата хората определят природата за най-приятното за релаксация място. Цветoвeте, звуците, пейзажите и пребиваването сред нея се отразяват веднага върху човешкото тяло и психика. Затворете очи и си представете любим пейзаж- планина, море, небе...липсват ви, нали?




В книгата "Healing Gardens"*1, е документирано изследване, според което 2/3 от хората избират природата като място, на което се оттеглят, за да се възстановят от умората, стреса и психическото напрежение. Със сигурност няма съмнение, че разходките на открито ободряват настроението. Чистият въздух, физическото натоварване и приятна обстановка действат презареждащо.








Природата лекува 



Разходките сред природата или дори наблюдаването на природни картини засилва приятните усещания, намалява чувствата на гняв, тъга и усещане за страх. Физическото и психическото състояние на организма се подобряват. Кръвното налягане и пултът се понижават, стрес хормоните се секретират в нормални количества, тялото се усеща заредено и отпуснато. Проучвания, правени в болници, офиси и училища, са открили, че дори едно малко растение в стаята може да има значително влияние върху стреса и безпокойството. 

 

Природата успокоява

Природата ни помага да се справим с болката. Тъй като ние сме генетично програмирани да откриваме дървета, растения, вода и пр. -природните картини могат да пренасочат вниманието от дискомфорта и болката, която изпитваме. В доказателство са направени проучвания, които доказват, че пациентите в болничните заведения имат по-малко оплаквания и се възстановяват много по -бързо, когато пред тях и около тях има природни пейзажи. 
пл. Витоша


Природата възстановява 

Едно от най-интересните полета на изследване е въздействието на природата върху общото благосъстояние на човека. Според Улрих, Ким и Червинка времето сред природата или наблюдаването й са свързани с положителното мислене, настроение и психическо благосъстояние на всеки индивид. Безпокойството и депресията се повлияват от разходки сред природата. Човек се чувства по-скопоен. Друг плюс е повишаване на вниманието.  

  
Природата свързва
      Изглежда, че природата засилва усещането за свързаност един с друг. Колкото повече време прекарвате сред природата толкова по-силно ще се свързвате с другите и със света. Учени твърдят, че когато наблюдаваме градски сцени активността в мозъка се измества в частите, свързани със страх и безпокойство. С природните картини се активират центровете, отговарящи за емпатия и любов.




+++ Плюсовете +++




*намалява стреса;

*намалява кръвното налягане;

*бори се с депресията;

*засилва възстановяването след оперативни намеси или боледуване;

*засилва имунната система;

*подобрява съня;

 

 

 

 

Може да опитате....

*Прегърнете дърво;

*Разхождайте се поне веднъж седмично по половин час;

*Засадете растение и/или се грижете за такова;

 


Първата ми задача е изпълнена...

Източници: 

1*"Healing Gardens-Therapeutic Benefits and Design Recommendations", Clare Marcus, 1999

2.https://www.youtube.com/watch?v=y-wHq6yY2CI, Natin Das channel, http://www.healingforest.org/resources 

Коментари

Популярни публикации