Психотерапия? За кого?

Някога чувствали ли сте се безсилни да се справите с проблемите си? Ако е така, не сте сами.
Според Националния институт за психично здраве повече от една четвърт от възрастните страда от депресия, раздразнителност или друго психично разстройство. През всяка година от живота си хората са изправени пред различни ситуации и трудности, които се отразяват върху здравето. В последното десетилетие обществото ни, все по-усилено се бори и с хранителни разстройства като анорекция, булимия, затлъстяване. Тютюнопушенето не се приема за зависимост, което само по себе си е отражение на вижданията ни като общество. В обобщение стресът, който срещаме ежедневно и системно води до състояния, от които трудно можем да излезнем сами.


Защо психотерапия?

Психотерапевтът е специалист, който може да ви бъде полезен в подобни ситуации. Познанията и уменията му като професионалист могат да ви помогнат да се чувствате по-щастливи, по-здрави, да водите по-успешен живот и да изградите полезни навици.
Психотерапията има много направления, което я прави гъвкава спрямо желанията на клиентите. Ако за един полезна ще бъде когнитивно-поведенческата рамка, друг би могъл да избере семейна терапия, емоционално- фокусирана терапия и тнт.
Психотерапията е процес, който се осъществава на база връзката между индивида и терапевта. Ситуацията на терапевтичния процес създава пространство за разговор и за трудните теми. Различните школи имат противоречия относно позицията на терапевта. В някои направления той е емпатичен и симпатизиращ , експерт, в други - дистанциран, обективен, не критукува, не съди, не оценява.
Тарапевтът е специалистът, който ви помага да откриете, видите и разберете патерни в отношенията ви с околните. Обсъждат се възможностите за промяна на ситуацията и разбира се това, което е много важно по време на процеса- мотивацията на клиента.
Времето, което ще ви бъде необходимо зависи от заявката, която имате и усещането ви. Като начало можете да започнете с едни път седмично, с идея да предоговорите честотата на срещите след известно време.


Психотерапия? Защо?

Хубаво би било да можете да правите разлика между психиатър и психотерапевт.
Съществуват много погрешни схващания относно психотерапията. Интересувайте се, предварително се запознайте с направлението, в което вашия терапевт е специализирал. Допада ли ви? От какво имате нужда?
Бъдете любопитни към околните. Те посещавали ли са терапевт? С какви впечатления са останали? Било ли им е полезно?
Или и вие ще приемете грижата за вас със срам?
В западния свят терапевтичната грижа не подлежи на обсъждане. Тя е отражение за грижата ви към вас. Векът на маговете и врачките отмина. Надявам се, че не сте сред хората, които се страхуват да се чувстват добре и не подкрепяте остарелите вярвания, че психотерапията е само за болни хора. Това е първия мит, който ще се разбие, когато откриете колко много се възползват от плюсовете й когато се чувстват депресирани, раздразнени и ядосани. Други имат хронично заболяване, което пречи на тяхното емоционално или физическо благосъстояние. Трети имат краткосрочни проблеми и се нуждаят от консултация.
Преминавайки през различните етапи на жизнения цикъл човек се сблъсква със ситуации, които не е планирал и мислил, че ще преживее- пример: развод, синдромът на „празното гнездо“, синдромът на професионалното изчерпване, боледуване, внезапна загуба на близък, траур и шокът, от него и много други.

Знаците, които ще ви помогнат да се ориентирате необходима ли е психотерапия:

*Чувствате се преуморени, изпитвате продължително чувство на безпомощност и тъга;
*Въпреки усилията ви и подкрепата на близките проблемите не намаляват;
*Концентрирате се трудно на работното си място и не се справяте с ежедневните си задачи;
*Тревожите се много, очаквате най-лошото и сте винаги на “ръба”;
*Вашите действия и поведение (злоупотреба с алкохол, наркотици, цигари) ви вредят, нараняват вас и близките ви;



Различните хора- различни школи

Моето виждане е, че всеки човек търси своя терапевт по усет и терапевтичен процес има там, където има доверие.
Всеки индивид сам преценява дали ще работи със специалист индивидуално, с партньор или с цялото си семейство.
Психотерапията предлага много възможности, въпросът е до колко сте любопитни и си давате сметка какво ще ви бъде полезно. Бъдете готови да откриете нови хоризонти, да видите себе си в светлина, в която не сте предполагали, че ще бъдете, да разберете защо сте реагирали така както сте го правели и дали имате необходимост да променяте отношението към себе си и околните.
За да бъде ефективна психотерапията е необходимо постоянство. Не си мислете, че вашия терапевт е вълшебник и ще решава вместо вас в живота ви. Магическата пръчка не съществува. Вместо нея ви се дава избор и отговорност, които да завъртят системата от отношения.




Коментари

Популярни публикации